lørdag 12. juli 2014

Parkering av scooter og MC i Oslo

Det er en sterk vekst i antall scootere i Oslo, noe som er synlig i trafikkbildet. Flere oppdager dette geniale kjøretøyet, som også sparer Oslo for flere biler og mer kø. Det er imidlertid vanskelig å parkere scootere i Oslo. Det er få egne parkeringsplasser for MC/scooter i Oslo, som i andre storbyer. I andre storbyer sørover i Europa er det tillatt å parkere friere med scooter, bare ikke det ikke parkeres til hindre for andre. I Oslo er det strenge regler, og scootere må stort sett parkeres på samme måte som biler, dvs. på dedikerte plasser, eller på de få plassene som er for scooter/MC.

Mine erfaringer med parkering i Oslo er foreløpig:
  • Parkering på kommunale plasser i Oslo. Oslo kommune ved Miljøetaten er strenge til å håndheve parkering. Du må parkere på biloppstillingsplasser, ellers blir det bot. Det er få spesifikke parkeringsplasser for scootere/MC i Oslo (en oversikt finnes her). Ved parkering langt oppe på fortauet, selv over 5 meter fra fortausstenen gis det bot. Det nytter ikke å klage, og klagene blir summarisk avslått.
     
  • Parkering på Q-parks plasser/parkeringshus. Q-park har en restriktiv linje på parkering, og bøtelegger konsekvent parkering med scooter/MC utenfor biloppstillingsplass. Dette til tross for at vaktene til Q-park kan si at det er greit å parkere utenfor. Det er ikke egne parkeringsplasser for scooter/MC i parkeringshusene til Q-park. Blir du ilagt bot, bør du klage til Q-park, og bringe avslaget inn forParkeringsklagenemda.
     
  • Parkering på Europarks plasser/parkeringshus. Europark er eksemplariske, og har både egne parkeringsplasser for scooter/MC i sine parkeringshus, samt at de tillater at man parkerer utenfor biloppstillingsplasser bare scooteren er til hinder for annen ferdsel. Europark skriver på sine nettsider at ved slik parkering av scooter så bortfaller betalingsplikten og det er ikke krav om gyldig billett. Evt maksimal parkeringstid og andre parkeringsbestemmelser skal overholdes. Langtidsparkering/vinteropplag aksepteres ikke. Der skraverte felt kan benyttes til MC-parkering, er dette basert på særskilt skilting, se mer fra Europark her
Europark er altså den beste i klasse på å tilordne parkering for scooter/MC - langt bedre enn det offentlige. All honnør til Europark, og det er ikke tvil om hvilket parkeringshus jeg helst parkerer både scooter og bil i.

Dersom du har erfaringer, så er det veldig fint om det legges til i kommentarfeltet nedenfor. Jeg skal forsøke å oppdatere denne siden etterhvert som erfaringer tilkommer fra meg og andre.

Bli med for å påvirke til å etablere flere parkeringsplasser for tohjulinger i Oslo.
Se oversikt over parkeringsplasser hvor det ikke er plass for tohjulinger i Oslo her

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar